Ciorbă ucraineană (cu varză și sfeclă roșie)
1. Într-o cratiță mare de 5 litri puneți carnea tăiată bucăți, jumătate de ardei gras, rădăcina de țelină și 1 ceapă. Turnați peste ele aproximativ 3 litri de apă curată. Adăugați 2 frunze de dafin. Puneți oala pe foc și așteptați până începe să fiarbă. Când începe să fiarbă apa în oală, strângeți spuma de deasupra cu o lingură sau spumieră, faceți focul mic, acoperiți cu capac și lăsați să fiarbă încet minim 2 ore.
2. Cât fierbe carnea pregătiți restul ingredientelor pentru ciorbă, decojiți și spălați legumele, morcovul, 2 cepe, jumătate ardei, 2 sfecle roșii, varza, pătrunjelul și usturoiul. Apoi tăiați: varza bucățele mici, rondele morcovii, julien jumătate de ceapă și ardeiul.
3. După ce au fiert legumele și carnea (de la punctul 1), scoateți totul din oală, legumele le aruncați, iar carnea o tăiați bucăți mici. Și în locul lor le puneți pe toate celea mărunțite de la pasul 2. Când începe să fiarbă faceți focul mic și lăsați 30 min.
Ingrediente:
500,00 g
Carne de porc
3,00 buc.
Ceapă
1,00 buc
Morvov
1,00 buc
Ardei gras
2,00 buc.
Sfeclă roșie
500,00 g
Varză
50,00 g
Ulei de măsline / palmier
0,50 linguriță
2,00 linguri
Pătrunjel
Pastă de roșii
0,50 linguriță
500,00 ml
Sare / Piper
Borș acru
1,00 legătură
Pătrunjel
3,00 căței
Usturoi
după gust
1/2 buc.
Sare / Piper
Rădăcină de țelină
-
-
Pătrunjel
Sare
2,00 buc.
Frunză de dafin
4. În acest timp faceți altă treabă importantă: încălziți uleiul într-o tigaie, adăugați 1 ceapă tăiată cubulețe mici. Când se rumenește puțin puneți pasta de tomate, amestecați și mai căliți 2 minute. Adăugați sfecla roșie dată prin răzătoare medie, amestecați și sotați încă 15 minute la foc mic.
5. Au trecut cele 30 de minute, legumele din cratița cu ciorbă au fiert. Acum adăugați fasolea fiartă, bucățile de carne și amestecul de sfeclă sotată din tigaie. Adăugați sarea, borșul acru după gust (sau zeamă de lămâie). Amestecați bine și lăsați să fiarbă 5 minute la foc mic.
6. În acest timp tocați mărunt patrunjelul, 0.5 buc de ceapă și pisați usturoiul. Le adaugați în ciorbă, amestecați bine și imediat închideți focul. Puneți capacul pe oală și lăsați ciorba să se pătrundă bine 20-30 de minute înainte de servire. Ciorba obligatoriu se servește cu smântână.