top of page

Supe / Ciorbe

Ciorbă de văcuță

1. Carnea se pune la fiert, în apă rece cu sare. AtenÈ›ie, in funcÈ›ie de cât de batrână este carnea de vită, procesul de gătire al acesteia se poate prelungi. Se fierbe carnea la foc mic, îndepartând spuma care se formează la suprafață de oricate ori este nevoie.

 

2. Între timp, se pregătesc rădăcinoasele: se curață È™i se spală ceapa, se taie marunt È›elina, pătrunjelul È™i morcovii in cuburi.

​

3. Când apa începe să clocotească, se îndepartează cu grijă spuma, de câteva ori. Cand nu se mai formează atât de abundent spumă, se verifică dacă nu cumva carnea a atins gradul de gătire necesar pentru pasul următor; se inÈ›eapă cu o furculiță È™i dacă aceasta intră în carne, chiar întâmpinând o oarecare rezistență, se adaugă rădăcinoasele (carnea trebuie să fie fiartă mai bine decât pe jumătate).

​

4. Se lasă să fiarbă pe foc mic (dacă ciorba fierbe cu clocote mari va fi tulbure). Se pregătesc restul de legume – aici se pot face combinaÈ›ii după gustul fiecăruia, eu am folosit conopidă, fasole verde păstăi È™i ardei.

Ingrediente:

1,00 kilogram

2,00 bucăți medii

Morcov

2,00 bucăți medii

Ceapă

1,00 buc.

30,00 g

Pătrunjel (rădăcină)

1,00 buc.

Telină (mică)

200,00 g

Conopidă

200,00 g

Fasole păstăi

1,00 buc.

Ardei gras

0,50 linguriță

2,00 buc

Sare / Piper

Roșii

4,00 litri

Apă

0,50 linguriță

Sare / Piper

5. Când rădăcinoasele sunt fierte pe jumătate (încep să se înmoaie) se adaugă conopida, ardeiul È™i fasolea verde (se adaugă legumele È›inand cont de timpul necesar pentru fierbere, cele care au nevoie de mai mult timp – conopida, ardeiul, guliile etc – se adauga primele iar mazarea, dovleceii etc. la final).

 

6. Se taie carnea în cuburi cât mai simetrice (pentru aspect, dacă se foloseÈ™te carne cu os, se È™i dezosează) È™i se adaugă în zeama care fierbe.

​

7. Se verifică cât de fierte sunt legumele È™i când sunt aproape făcute se adaugă È™i roÈ™iile fără pieliță, tăiate în cuburi (È™i, eventual, 1-2 linguri de bulion, dupa gust). Dacă acriÈ›i ciorba cu borÈ™, clocotiÈ›i borÈ™ul separat, într-o craticioară, apoi adaugaÈ›i-l peste ciorba care fierbe. Se lasă să dea 2-3 clocote È™i se trage de pe foc È™i e gata de servit, după ce se potriveÈ™te gustul cu sare È™i piper.

bottom of page