top of page

Rețete fără lactate

Piftie

Ingrediente:

1,00 buc.

Picior de porc

1,00 buc.

Rasol de porc

400,00 g

Piept de vită

30,00 g

1,00 buc.

Morcov

1,00 buc.

Ceapă 

6,00 căței

1,00 linguriță

3,00 buc.

3,00 crenguțe

Usturoi

1,00 linguriță

Sare

1. PuneÈ›i toată carnea în apă pentru 2-3 ore, în mod ideal chiar pentru o noapte întreagă. Nu trebuie neglijată această etapă, înmuierea cărnii o va curăți de sânge închegat È™i va face pielea mai moale. După aceea curățaÈ›i copitele de murdărie cu un cuÈ›it, iar pieptul tăiaÈ›i-l în bucăți de dimensiunea dorită.

​

2. PuneÈ›i toată carnea într-o cratiță în care se toarnă apă (circa 3 l). Nivelul apei trebuie să depăşească nivelul cărnii cu cca. 5-7 cm. CratiÈ›a se pune pe foc până când lichidul începe să fiarbă. AtenÈ›ie, este un moment important! Timp de 5 minute în continuu se va forma spumă care trebuie eliminată cu o lingură.

2,00 buc.

Frunze de dafin

Mărar (pentru decor)

Ouă

Piper negru boabe

3. MicÈ™oraÈ›i focul la minim, aÈ™a încât lichidul să înceteze să fiarbă. PuneÈ›i în bulion boabele de piper negru, frunzele de dafin, o linguriță de sare, morcovul, ceapa È™i 3 căței de usturoi. Morcovul va conferi bucatelor o culoare aurie. În aÈ™a stare piftia noastră trebuie să stea 4-5 ore, timp în care periodic trebuie amestecată, dar, atenÈ›ie, nu adăugaÈ›i apă!

​

4. OpriÈ›i focul È™i scoateÈ›i carnea într-un bol, aruncaÈ›i legumele. Iar în cratiÈ›a cu bulion puneÈ›i 3 căței de usturoi zdrobiÈ›i, amestecaÈ›i bine, apoi treceÈ›i-l printr-o pânză curată ca să se strecoare. După ce se răceÈ™te carnea, ea poate fi separată de oase È™i ruptă în bucăți mici.

​

5. La această etapă puteÈ›i scoate din bulion excesul de grăsime. Pentru aceasta poate fi folosit un È™erveÈ›el obiÈ™nuit: el se înmoaie în bulion È™i se scoate îndată. Procedura poate fi repetată de mai multe ori cu È™erveÈ›ele curate. Apoi mai adăugaÈ›i sare È™i piper după gust, dacă este necesar.

​

6. FierbeÈ›i ouăle, apoi lăsaÈ›i-le să se răcească, curățaÈ›i-le È™i le tăiaÈ›i felii. Pentru a servi piftia într-un mod original, pregătiÈ›i niÈ™te forme micuÈ›e (cum ar fi formele pentru brioÈ™e). Pe fundul fiecărei forme puneÈ›i câte o felie de ou, apoi un strat de bucățele de carne. Deasupra turnaÈ›i bulionul. LăsaÈ›i piftia la răcit în frigider pentru o noapte. Cănd piftia s-a întărit o scoateÈ›i din forme È™i o decoraÈ›i cu crenguÈ›e de mărar.

bottom of page