top of page

Tort cu ciocolată fără faină, fără zahăr  by Andreea Jugănaru

1. Încingeti cuptorul la 180 grade Celsius. Într-un vas pregătit pentru bain marin puneți ciocolata împreuna cu untul și topiți la foc mic, dați deoparte și lăsați să se răcorească ușor.

2. Separați albușurile de gălbenușuri în două boluri separate.

3. În bolul cu albușuri adăugați un praf de sare și începeți să bateți albușurile până ce obțineți o spumă. Adaugați cele 50 g de îndulcitor și bateți în continuare până obțineți o bezea lucioasă. Lasați deoparte.

4. În bolul în care ați pus gălbenușurile adăugați restul de 50 g îndulcitor, cafeaua instant, esența de rom, extractul de vanilie și amestecați. Adăugați ciocolata topită și cacaoa cernută și amestecați încet cu o paletă până ce toate s-au încorporat foarte bine. La sfârșit adăugați albușurile bătute și amestecați ușor cu o paletă cu mișcări de sus în jos, având grijă să nu iasă tot aerul încorporat în albușuri.

5. Tapetați cu ulei o formă de tort apoi pudrați cu cacao. Turnați aluatul în forma de tort și dați la cuptorul încins pentru 40-50 de minute până ce blatul este copt. Faceți testul cu scobitoarea. Lăsați blatul să se răcească, apoi scoateți-l din forma de tort.

6. Pentru topping, într-un vas pe bain marin topiți restul de ciocolată împreună cu uleiul de cocos. Turnați amestecul de ciocolată peste blatul răcit având grijă să turnați și pe margini puțină ciocolată. La sfârșit puneți fructe roșii proaspete, zmeură, capșune și coacaze, mentă proaspătă și cateva bobițe de fistic, după preferință.

Ingrediente (pentru un tort cu diametrul de 20 cm):

Blat:

150,00 g

Ciocolată fără zahăr

50,00 g

Indulcitor eritritol-stevie/xilitol

50,00 g

Cacao neagră

4,00 bucăți

Ouă

70,00 g

Unt

1,00 linguriță

Cafea instant

2,00 lingurițe

Esență de rom

1,00 linguriță

Extract de vanilie

1,00 linguriță

Sare

Toppping:

200,00 g

Ciocolată fără zahăr

50,00 ml

Ulei de cocos

-

Fructe de pădure proaspete

-

Mentă proaspată

-

Fistic

bottom of page